Sosyal Medya

Güncel

Avrupa Parlamentosu'nda ‘Payitaht’ önergesi

Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü, Hollandalı parlamenter Kati Piri tarafından hazırlanan rapor taslağına 397 değişiklik önergesi verildi. Önergeler arasında en dikkat çekenlerden birini, TRT’deki ‘Payitaht Abdülhamid’ dizisiyle ilgili olan oluşturdu.



DeÄŸiÅŸiklik önergesinde, dizide Yahudi karşıtı söylemler kullanıldığı belirtilerek bu durum güçlü ÅŸekilde kınanıyor. Türk yetkililere de ‘toplumdaki antisemitizmin her türüyle ciddi mücadele’ çaÄŸrısı yapılıyor.  Önergenin metne dahil edilip edilmeyeceÄŸi 20 Haziran’da AP DışiÅŸleri Komisyonu’nda yapılması öngörülen oylamada belli olacak.

Türkiye’de yayımlanan diziler Avrupa BirliÄŸi’nin gündemine ilk kez gelmiyor. MuhteÅŸem Yüzyıl adlı dizi de AB Komisyonu’nun 2011’deki Ä°lerleme Raporu’na konu olmuÅŸtu. DeÄŸiÅŸiklik önergeleri arasında öne çıkanlardan bazıları ÅŸunlar:

MÃœZAKERE MESAJLARI: Bazı parlamenterler karşılıklı çıkara dayalı alanlarda yeni bir sektörel ortaklıktan yana tavır koyarken, farklı önergelerde Türkiye’nin Kopenhag Kriterleri’ni karşılamadığından hareketle üye ülkelere ve Komisyon’a Türkiye ile katılım müzakerelerini resmen bitirme çaÄŸrısı yapılıyor.

GÃœMRÃœK BÄ°RLİĞİ: Bu konu çok sayıda parlamenterin gündeminde. Türkiye insan hakları ve özgürlükler konusunda gerekli standartları karşılayana kadar Gümrük BirliÄŸi güncellemesine baÅŸlanmaması isteniyor. Aynı konuda baÅŸka bir önergede ise sürecin baÅŸlatılması ancak insan haklarına baÄŸlı askı mekanizması getirilmesi isteniyor.

LAGENDIJK ÇAÄžRISI: Eski AP üyesi, 2009’dan bu yana Türkiye’de yaÅŸayan ve çalışan Hollandalı Joost Lagendijk’e Eylül 2016’dan bu yana uygulanan ülkeye giriÅŸ yasağının kaldırılarak mümkün olan en kısa zamanda evine dönmesinin saÄŸlanması isteniyor. BirleÅŸmiÅŸ Milletler Yargıcı Aydın Sefa Akay’ın da serbest bırakılması talep ediliyor.

1915 YÄ°NE GELDÄ°: 1915 olaylarının soykırım olarak tanınmasına yönelik önergeler bu yıl da gündemde. Wikipedia yasağı da çok sayıda önergeye konu oldu.

LÄ°STE VURGUSU: AB’nin terör örgütleri listesinde bulunan PKK’nın bu listeden çıkarılmasının talep edildiÄŸi önergeler de dikkat çekiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.